maanantai 6. lokakuuta 2014

MITEN KUVAAN?

Toivepostauksen aika! Multa on toivottu postausta liittyen siihen miten kuvaan. Kuten osa teistä tietääkin, otan blogiin asukuvista itselaukaisinta käyttäen. Varsinkin alkupään postauksista melkein kaikki kuvat ovat minun käsiaalani. Tonin muutettua Tampreelle oon saanu isosti apua kuvaamiseen! Tästä huolimatta iso osa kuvamateriaalista on, ja tulee olemaan, minun ottamaa :) 

Syy siihen miksi kuvaan itse oli alunperin se että blogin alkuaikoina mulla ei yksinkertaisesti ollut ketään kenen kanssa kuvata. Ensimmäisiä asukuviani otin puhelimen itselaukasimella, tämä oli aikaa ennen blogia. Puhelin seisoi kipon sisällä aidalla reunalla ja homma oli lievästi sanoottuna hankalaa. Esimerkiksi viime kuun Costumeen päässyt kuva on puhelimella otettu! Nykyisen kameran Samsung NX1100 hankittuani kuvien laatu parani mutta kameran sijoittaminen ja kuvauskulmat olivat edelleen ongelma. Silloin hankin kameralle kuvissa vilkkuvan jalustan.

Mutta nyt asiaan..

Miten kuvaan?

Pyörittelen mielessäni potentiaalisia kuvaupaikkoja etukäteen. Yksin kuvatessa pyrin hakeutumaan hiljaisempiin paikkoihin joissan saan häärätä rauhassa enkä ole kenenkään silmien alla. Välillä saan hauskoja katseita satunnaisilta lenkkeilijöiltä tai kommentteja kun ohi kulkeva mummo pysähtyy ihmettelemään keikistelyäni :D Nää on aina yhtä mielenkiintoisia tilanteita.

Koska liikun paljon pyörällä toimii se sitten useimmiten samalla jalustan jatkeena. Penkki on itseasiassa ihanteellisen korkuinen ja saan väännettyä jalat siihen kiinni! Tripodin ostin Clash Ohlsonilta ja hinnaltaan se oli muistaakseni kympin luokkaa. Taipuvat jalat helpottaa kameran sijoittamista hurjasti. Jos oikeen villiksi heittää niin jalustan saa tarpeen tullen kieputettua vaikka puunoksaan kiinni!


Kuvaamiseen käytän "Remote Viewfinder" toimintoa joka löytyy kameran Wi-Fi asetuksen alta. Se jakaa langattomanverkon johon liityn Samsungin sovelluksen avulla. Sovellus on ilmainen ja mahdollistaa puhelimen käytön laukaisijana. Latasin sen vanhaan Iphone 4:seen, jonka luojan kiitos säästin ostaessani uuden puhelimen. Se toimii nykyään siis ainoastaan kuvaus apuna. Sovellus toimii tietääkseni ainakin Applen ja Samsungin (ylläri..) puhelimissa. Meille Windowsin käyttöjärjestelmälle ei ole omaa versiota.

Sovellus mahdollistaa siis sen että voin laukaista kameran puhelimen avulla. Lisäksi näen puhelimesta sen mitä kamera näkee! Tämä on äärettömän hyödyllinen toiminto. Kuvakulmaa tai omaa asentoa on helppo muuttaa näkemänsä perusteella ja hutilaukauksilta säästytään. 

Verrattuna sokkona kuva kaksi kerrallaan räpsimiseen, mitä ilman sovellusta harrastaisin, menisi hommaan tolkuttomasti aikaa, vaivaa ja turhia kuvia. Aivan kuin kuvaajan kanssa vaihdan taustaa ja kuvakulmaa kuvien välissä. Lähikuvia varten seison yksinkertaisesti lähempänä kameraa.

Kun vehkeet on valmiina niin..

EI MUUTAKUN KUVAAMAAN!


Haasteena kuvaamisessa on puhelimen avusta huolimatta on kuvien onnistuminen. Kuvaan yleensä 50-150 kuvaa joista raakaan n. 5-7 julkaisukelpoisinta. Toinen haaste on asennot, joita rajoittaa kädessä möllöttävä puhelin. On yllättävän haastavaa poseerata mahdollisimman monipuolisesti siten että toinen kämmen on jatkuvasti piilossa.

Kun laukaisimen käyttö ja kameran asettelu rutinisoituu, helpottuu kuvaaminen huomattavasti! Eka kymmenen kuvaa menee aina pieleen. Vähän sama juttu kun lättyjä paistaessa, ensimmäinen ei ikinä onnistu. Mutta kun ei anna satunnaisten ohikulkijoiden, alkukankeuden tai teknistenvikojen haitata, kuvaaminen tosi hauskaa! :)

PS. Selvensikö tämä käsitystä siitä miten tänne postaamani kuvat syntyy? Löytyykö ketään kuka harrastaa samaa tai aikoo kokeilla tämän jälkeen? Olisi hauska kuulla! 

PPS. Kiitos Lindalle kameran lainaamisesta  <3

30 kommenttia:

  1. Vau, en oo kuullutkaan tollaisesta sovelluksesta! Oon itse vähän uuno kuvattava, en nimittäin viihdy kameran edessä yhtään! Asukuvia on ihan hauska ottaa, jos kameran toisella puolella on joku, jolle uskaltaa poseerata ja hymyillä. Yksin kuvaaminen on monesti ollut mielessä, mutten ikinä oo vielä uskaltanut lähteä ihmisten ilmoille keikistelemään. Ehkä ton sovelluksen myötä asiat vähän helpottuis ja rohkenisin kokeilemaan. Kiitos tästä vinkistä, huippu postaus! :)

    http://milkainnamaaria.bellablogit.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ole hyvä vaan! Mullekkin tuo sovellus tuli positiivisena yllätyksenä kameran matkassa :) Joskus mulla on jopa vapaampi olo kameran edessä yksin ilman kuvaajaa. Mutta kun Toni hymyilee linssin takana tulee kuviin aina iloisempi fiilis! Rohkene ihmeessä, tää on hauskaa hommaa :)

      Poista
  2. Ei vitsi miten kiva postaus! Löytyisköhän vastaavaa sovellusta olympuksen kameroille.... olis meinaa ihan mahtia päästä testaamaan! Poikaystävää saa välillä suostutella ja anella kuvaamaan niin kauan, että siinä ajassa olisi itse ottanut jo monet kuvat :D

    http://newlife-jnn.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeee ihana kuulla että tykkäät :) Mie en kyllä osaa sanoa, kannattaa googlettaa! Koska kamera on Samsungin on aika loogista että siihen on saatu tän tyylisiä ominaisuuksia ujutettua.. Mutta uskois että muutkin kameravalmistajat tarjoais jotain saman tyylistä! Hahaaa mie niiiin tiiän tuon anelemisen :D

      Ps. Kiva bongata muita Tamperelaisia blogaajia!

      Poista
  3. Hei olipa kiva postaus! Täytyy ehkä itsekin satsata uuteen kameraan ja varsinkin jalustaan niin pääsee useammin kuvailemaan ! Saanko udella mikä on tuo sun kameran malli ja mitä se kustantaa? :) näyttää tosi kätevältä ja ihan mahti tuo wifi-ominaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua kiitos! Ehottomasti kannattaa joo. Ittelle tämmösestä kuvailusta on ainaki niin iso apu ja ilo että santsaus kannattaa :) Kamera on Samsung nx1100 ja hinta pyörii 400 euron paikkeilla. Oon harkinnu uutta objektiivia ja niitäkin ilmeisesti tähän malliin löytyy ihan kivasti. Tää kulkee myös kokonsa puolesta kivasti aina matkassa!

      Poista
  4. Juuu kiitos tästä postauksesta! Selvensi paljon, ja sai vinkkejä omiin kuvaamisiin. Tuo oli kyllä mahtava juttu että kännykästä näkee miltä kuva näyttää! Mä hankin just itselaukaisimen, ja kyllä on ollut niin paljon helpompaa kuvailu, mutta sokkona joudun kyllä kuvissa yhä seisomaan. :D (jalusta myös hankintalistalla) Mutta hyviä kuvia kyllä oon jo saanut. Kiitti postauksesta Milla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ole hyvä! Mahtava kuulla! Mietin pitkään mihin tyyliin kirjoitan asiasta, siten että tämä hyödyttäisi lukijaa ja selkeyttäisi kuvausprosessin ymmärtämistä. Kun tietää ne omat hyvät puolet niin ei se sokkona olo niin haastavaa välttis oo! Sieki oot niin näyttä nainen ettei huonoja kulmia olekkaan ;) Homma ihmeessä se jalusta!

      Poista
    2. Awww kiitos kauniista sanoistasi! <3

      Poista
  5. Oli hyvä postaus! Ehkä tässä pitää nyt luopua tekosyystä ettei ole kuvaajaa :D Mut pitää tutkia onko mun kamerassa samanlaista toimintoa! podi ja kääntyvä näyttö on kyllä jo olemassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia!! Hahaaa hyvä kuulla, koska ei se loppujen lopuksi sula mahottomuus ole :) Tsekkaa se sun kamera, monesti niihin voi ostaa erikseen laukasijan sovelluksen sijasta.

      Poista
  6. oispa tollanen sovellus canonikin kameroille !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano!! Peukut pystyyn että keksivät semmosen :)

      Poista
  7. Tosi mahtavia vinkkejä, mun on aivan pakko käydä etsimässä tuollainen samanlainen jalusta! Omistan kaksi korkeaa jalustaa, mutta tuollainen pieni olisi ehdottomasti tarpeen... Ja nimenomaan tuollaisilla jaloilla! Ehtisköhän heti tänään käydä kaupoilla... :-D

    http://suvihetki.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes mahtista kuulla! Kantsii hommata samanlainen, hinta-laatusuhde omassani on ollu huikea! Mini-versio on yllättävän kätevä ja kulkee näppärästi laukussa matkassa ;) Moneenko se Clas Ohsolson olikaan auki? Vielä kerkeet!

      Poista
  8. Mä kuvaan melkein kaikki (varmaan 90%) kuvista just itselaukaisimella ja kolmijalalla, varsinkin nyt yksin asuessa. Siinä on kyllä aina oma säätäminen :---D Varsinkaan kun en omista kaukosäädintä, eikä kamerassa ole wifi toimintoa, joten edes takaisin kameralle ja kuvaan juoksemistahan se on... Meinaan myös aina kuolla nolouteen jos joku kävelee just silloin ohitse :'-D Mut kyl siihen tottuu ja sitä sit opii nopeesti mitkä asennot toimii ja mitkä ei. Tarkennuksen kanssa kyl pitää olla tarkkana, jonka takia melkein kaikki mun kuvat onkin jotain seinää vasten. Sinänsä tylsää, mut ei oikein voi muuta. Huh mikä romaani tuli.. :-p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeeee soul sista!! Joo no sie sitten tiiätki kaikki mahdolliset kommenverkit mitä olla ja saattaa :D Voii, no hyvää hyötyliikuntaa siinä saa jos ei muuta, hahaa. Kuule ihan samanlaisten juttujen kanssa noloselen ja kamppailen. Pyrin kans monesti olemaan jonkun seinän tai muun lähellä olevan taustan edessä, ettei kamera tarkentais aina lähimpään pensaspuskaan minun sijasta :'D

      Poista
  9. Olipa kiva postaus. Itse oon aloittanut bloggaamisen hetki sitten, ja ongelmana juurikin ne asukuvat. On niin vaikeaa löytää ketään kuvaamaan!
    Mun kamerassa ei ole wifi-ominaisuutta, niin tuosta sovelluksesta voin vain haaveilla. Mutta toi pieni jalusta vaikuttaa aika kätevältä, täytyy varmaan käydä hankkimassa!:)

    http://www.blankmaiju.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Tiedän kuinka hankalaa kuvaajaa on välillä saada. On tosi vaivaannuttavaa pyytää ketään kesken päivän räpsimään kuvia kiiressä. Mutta toisaalta monet on ihan mielissään jos saavat auttaa :) Otappa selvää nuista jalustoista, koska jos sulla kamerasta vaan löytyy ajastintoiminto niin sillä saat kuvailtua iha rauhassa!

      Poista
  10. Hei, multa löytyy lähes sama kamera! Hauskaa, koska tuntuu, että harvoin näkee näitä kenelläkään. Mutta liputan kyllä myöskin tuon wifi ominaisuuden puolesta! Kätevää siirtää kuvia suoraan jaettavaksi sosiaaliseen mediaan. :D Itse en juurikaan blogiin kuvia kuitenkaan ole jaksanut tuolla tyylillä kuvata. Helpommin ja monipuolisemmin olen omalla kohdalla saanut homman toimimaan ihanien kuvaajaystävien kanssa, joista olenkin älyttömän kiitollinen! Sulta tuo näyttää kyllä sujuvan aivan mahdottoman hyvin, todellakin hattua siis nostan! Tämä oli mainio postaus ja sun blogi on upean inspiroiva! Jatka samaan malliin. :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkö, kiva kuulla! Samat fiilikset täällä :) Mie niin ihastuin ominaisuuksien lisäksi tuohon valkoiseen värivaihtoehtoon.. Ongelma siinä on vaan se että suurin osa objektiiveistä on sitten mustia mitä tähän voi hankkia.. Joo oon itte kans lisänny sillä suoraan tai lähettäny sähköpostiin kuvia. Kuvaaja kamulit on parhaita, blogaajana sellaisia kamuja osaa pitää arvossaan ;) Ihana kuulla että tykkäsit! Mie jatkan!!

      Poista
    2. Juu tuo objektiivihomma tuli huomattua.. En kuitenkaan voinut olla ilman ostamatta tuota ja rakkausobjektiivihan siitä sitten tuli. Ja kyllä siihen värieroon tottuu. Nykyään näyttää jopa vähän kummalta taas, kun laittaa kitin kiinni. :D

      Poista
    3. Hei kerroppa millä objektiivilla sie kuvaat!! Kävin tsekkaamassa sun blogin ja se oli aivan sairaan hienoja ja laadukkaita kuvia täynnä <3 Kateus iski...

      Poista
  11. Wou oon ihan ällistynyt tästä!:DD

    VastaaPoista
  12. WAUTsi! Mikä postaus! Olen seuraillut blogiasi ihan hiljaa taka-alalla jo kauemmin aikaa. Nyt piti aukaista suu! Upea juttu tää! :) Ekan kerran kuin eksyin, piti lukea kaikki postit läpi. Sinulla on kyllä huikea ote hommaan, ja aivan pro heti alusta alkaen olet! Olen ihan äimistynyt ammattimaisuudestasi :) Jatkahan samaan malliin ja kiitos näistä huikesta ideoista kuvaamiseen!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja niin, piti käydä antamassa ääni sulle tuolla indiedays-sivuilla. Olisi ihanaa kun tällainen uusi ja näin mahtava blogi voittaisi muotiblogikategorian :)

      Poista
    2. Eikä - paras kommentti ikinä!! <3 Ihana kuulla että viimein rohkaistuit kommentoimaan. Olen vähän samanlainen taka-alalla lukija monen blogin suhteen! Tämä nyt piristi mun päivää enemmän kuin äskeinen aamusuihku ja kuppi kahvia yhteensä! Kiitos kommentista ja äänestäsi, ne merkkaa paljon :)

      Ps. Kävin vilaisemassa blogiasi ja voin sanoa että jos ammattimaisuudesta puhutaan niin sulla on homma enemmän hallussa ;)

      Poista
    3. Oii ihana ♥ ♥ Sinusta huokuu jotenkin niin sellanen!! Hmm.! mikä sanahan se olisi :) aitous, tai ehkä välittömyys! Tykkään ♥

      Poista
  13. Ei vitsit miten paljon hyödyllisiä vinkkejä sain tästä postauksesta! Oon myös ite kekkaloinu jalustan ja itselaukasimen kanssa tuolla paljon yhessä vaiheessa, mutta sitten väsyin siihen kun homma meni vaan yksinkertaisesti liian vaivalloiseksi ja aikaavieväksi. Hommaa ei helpottanu yhtään se että mun jalusta on ihan hirvee painava järkäle :-D Mutta nyt kiinnostuin hulluna tosta Clasun näppäränolosesta taitettavasta, luulen että pakko ehkä hommaa itellekin!

    Oot kommaillut mulle aiemmin, mutta nyt vasta äkkäsin sun blogiinkin eksyä ja ääääk jäin kyllä heti koukkuun! Ihana visuaalinen ilme, paljon kivoja lookkeja ja UPEITA kuvia, plus vielä kun kuuli että suuri osa itse otettuja niin huh! Iso respect :]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, hitto vieköön huippua kuulla että täää autto! :) Tiiäkkö mie kans aluksi harkistin semmosen ison jalustan hankintaa mutta tulin siihen tulokseen että toi pieni on näppärämpi! Sille pittää vaan löytää aina joku alusta mutta se on just helppoo! Hanki siis ihmeessä ;)

      Hahaaa :D Hei, mielummin myöhään kun ei milloinkaan! Kiitos kauniista sanoistas <3 Ihana että inspiroidaan toisiamme puolin ja toisin!

      Poista